Cranio & Zo

Praktijk voor craniosacraal- & traumatherapie, Bachbloesemtherapie, coaching, mindfulness, helend tekenen en massage

Cranio & Zo nieuwsbrief

Ooit vertelde iemand me het verhaal van de Dalai Lama die een vraag kreeg, van een van de bezoekers van een conference, over hoe zij mensen met een negatief zelfbeeld beter zou kunnen helpen. De Dalai Lama begreep de vraag niet. Ik vond het een mooi verhaal, maar had geen idee of het feit of fictie was. Onlangs zocht ik op internet of het een waar gebeurd verhaal was. Nou, dat is het! Lees mijn blog van mei maar.......


2024-04-04

Als de muziek spreekt

Jaren geleden stapte ik, vast besloten om BodyPump instructeur te worden en niet gehinderd door enige vorm van pumpkennis, in een zogenaamde program training. Om les te kunnen geven, moest ik de muziek en de choreografie (welke bewegingen op welke momenten en in welk ritme te maken) zo goed kennen, dat ik ook nog ruimte overhield om de mensen in de les te motiveren en corrigeren. Om de training met goed gevolg af te sluiten moest ik twee liedjes, in pumptaal ‘tracks’, geven aan mijn medecursisten. Vanwege het gebrek aan pumpkennis vond ik het maar een klus. Tientallen keren luisterde ik naar de muziek, telde ik mee en nam ik de choreografie door in mijn hoofd. Tientallen keren zong ik ook de teksten mee, die ik na zoveel keer luisteren van buiten kende.

Vorige week hoorde ik een nummer dat ik tijdens mijn training had gegeven. Ik zong hem mee en luisterde naar wat ik zong:

     ‘You are the key to your own destiny
     Take charge and you will find your liberty
     Love life and you can open any door
     You’ve got to believe in no more doubting anymore’

Hoewel het liedje een soort oproep is om uit je dak te gaan op de dansvloer, trof het me omdat dit precies beschrijft hoe traumatherapie werkt.

We hebben momenten in ons leven meegemaakt, waarop er te veel, te snel, te plotseling iets gebeurde en we ook op een manier immobiel waren. Dit zijn de momenten dat emoties onverwerkt kunnen blijven en opslaan in ons bindweefsel, om op een later moment alsnog ontladen te kunnen worden.

Zolang er onverwerkte emoties opgeslagen liggen in ons bindweefsel, kunnen ze getriggerd worden door wat we meemaken. Bij een onverwerkte emotie hoort ook een passende reactie, de reactie die we met succes hebben toegepast op het moment dat het trauma ontstond. Stel dat je als klein kind ooit geheel onterecht door een familielid op een heel heftige manier bent terecht gewezen en er geen mogelijkheid was om aan dit ‘geweld’ te ontsnappen. Dan zou het zomaar kunnen dat de passende oplossing om ‘het gevaar’ af te wenden was om weg te kruipen in een hoekje. Deze reactie wordt dan opgeslagen in de hersenen. Om precies te zijn in de amygdala, twee amandelvormige kernen, die zich achter de ogen bevinden. Zodra de onverwerkte (opgeslagen) emotie in het latere leven wordt getriggerd, zul je opnieuw jezelf onzichtbaar maken. Bijvoorbeeld omdat je iemand tegenkomt die dezelfde geur heeft of een stem heeft, die erg lijkt op die van dat ene familielid.

Zo liggen er heel veel patronen opgeslagen in de hersenen, patronen die ons gedrag en daarmee ons leven (mede) bepalen. Doordat we in een wereld leven, waarin onze focus veelal buiten onszelf ligt, merken we de oude patronen vaak niet eens op. Je zou dus kunnen zeggen, dat ons leven vaak bepaald wordt door onverwerkte emoties.

Door de focus, onze aandacht, te verplaatsen naar onszelf kunnen we onze patronen bewust worden. Zodra je jezelf daarvan bewust wordt, kun je ervoor kiezen om het oude patroon te volgen of niet. Hiermee sta je ineens aan het roer van je eigen leven: You are the key to your own destiny, take charge and you will find your liberty!

Dagelijks maken we situaties mee, die ons triggeren. Door de triggers als leermeester te zien en te geloven in onszelf kunnen we, ook nog jaren na het ontstaan van een trauma, emoties ontladen, waardoor oude patronen verdwijnen: Love life and you can open any door, you’ve got to believe in no more doubting anymore.

De sleutel tot vrijheid ligt dus in jezelf. Het enige dat nodig is om die sleutel te vinden is met je aandacht bij jezelf te zijn. Gemakkelijk? Nee, vaak niet. We zijn immers opgegroeid in een wereld waarin we het belangrijk vinden wat anderen van ons vinden.

Mindfulness is een prachtige oefening om je aandacht te plaatsen bij het belangrijkste in jouw leven: Jij zelf! Wil je hier meer van weten, kijk dan even op deze website onder het kopje ‘mindfulness’, stel je vraag via het contactformulier of stuur een mail naar info@cranio-enzo.nl.

Liefs, Jolande

Jolande - 15:52:52 | Een opmerking toevoegen


 

E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn